R&R – Larp – 3.3.2012

Co je to larp?

Larp je označení pro specifický druh her, založených na hraní určité role. V těchto hrách má každý hráč přidělenou roli nějaké postavy, kterou během hry ztvárňuje, podobně jako herci na divadle. Oproti divadlu však nehrají hráči pro diváka, ale pro sebe samé a své spoluhráče.
Každá postava má vytvořený charakter, podle kterého za ni hráč jedná, a své herní cíle, kterých se v rámci této role snaží dosáhnout. Vzájemnými rozhovory, interakcí a hereckou improvizací pak hráči společně rozvíjejí příběh, kterého jsou jejich postavy součástí. Rozuzlení celého příběhu obvykle není pevně stanoveno a je tedy zcela na hráčích, jak se rozhodnou herní situace v rolích vyřešit.

(Zdroj:http://www.larpy.cz/larp/)

V sobotu 3.3. v podvečerních hodinách jsme se sešli na Soníkův dlouho slibovaný Larp. Místo srazu a postavu, kterou představujeme, nám Soník prozradil až hodinu dopředu telefonem. Když všichni dorazili, dozvěděli jsme se, že děj se odehrává v zemi jménem Kolozemí, která je pod tvrdou nadvládou knížete Dobroslava II. Každý si přečetl charakteristiku své postavy, a pak už hra začala naplno. Hra probíhala na vlakové zastávce na kraji hor, kde na vlak čekali jak odpůrci režimu, tak i jeho příznivci. Někteří zůstali tajemní, jiní své sympatie dávali najevo veřejně, což se některým později ošklivě vymstilo. Čekání jsme také mohli krátit sledováním zpráv v televizi. Po kratším seznámení jsme začali postupně vytvářet názorově odlišné skupiny, mezi kterými nakonec došlo i k chladnokrevným útokům, jež mnohdy končili i smrtí.
Třebaže jsme všichni úplně nesplnili očekávání a cíle, tak jsme si to užili! Soníkovi patří velký dík a doufáme, že se mu podaří znovu nasbírat dost odvahy a energie na další akci s námi.

Sepsaly Tasmík a Marťa H.

Více fotografii ZDE http://holice.rajce.idnes.cz/Larp_roverska_hra_-_kveten_2012/