Betlémské světlo – 24.12.2012

Betlémské světýlko z Betléma přiletělo vlakem do Vídně. Odtuď ho brněnštbí skauti rozvážely vlaky po celé republice. My (resp.Jánoš) si pro něj dojeli v sobotu 22.12.2012 do Pardubic. Pak nám světýlko uchoval náš pan hodný farář p.Filip Janák na faře v Holicích.

Na Štedrý den jsme ho rozdávali v Holickcém kostele. Nejprve od 9 do 11 a pak od 14 do 16. S rozdáváním nám pomohly i starší paní, některé z nich paní odlskautkyně, a tímto jim velmi děkujeme. I tak se nás tam sešlo mnoho a mnoho skautíků a hlavně si pro světýlko přišlo hodně lidí. Je vidět, že chtějí na tyto poklidné svátky zachovávat pěknou atmosféru, často přišli do kostela nejen pro světýlko, ale také si prohlídnout náš krásný betlém.

Byl to krásně strávený Štědrý den. Velmi děkuji skautíků za nadšení a aktivitu při rozdávání světýlka, dále všem lidem, co přišli, popřáli nám veselé vánoce a bylo na nich vidět, jak jsou za světýlko rádi a nakonec zejména panu faráři.

Kiki

 

„To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila.“ (Jan 1, 5)

.. aneb co je to Betlémské světýlko?

Jak je již skautskou tradicí, i letos přivezli skauti z brněnského střediska přátelům, známým i všem lidem dobré vůle plamínek pokoje a míru – Betlémské věčné světlo, které k nám putuje z Betléma, přímo z jeskyně, kde se narodil Ježíš Kristus. V sobotu 11. 12. 2010 ve Vídni převzala delegace brněnských skautů Betlémské světlo při slavnostní mši, pak bylo dovezeno do Brna a v sobotu 18.12.2010 byl rozvoz po celé republice. Betlémské světlo má i své oficiální stránky www.betlemskesvetlo.cz., kde jsou všechny informace.

Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986, jako součást charitativní akce Světlo ve tmě. Mít doma betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě pro nás každý rok znamená stát se součástí nekonečného řetězu domovů propojených symbolem naděje a duchovního poselství vánočních svátků. Stát se poslem pokoje a přinést toto světlo jako dar lidem ve svém okolí a zapojit se do velké rodiny lidí dobré vůle, to i letos bylo velkým vánočním přáním a radostí.