Odhalení židovského památníku – 9.9.2012

I skauti udržují historickou paměť

Již pravidelně mohou účastníci pietního aktu na holickém hřbitově v květnových dnech spatřit skauty v krojích. I letos zde zavzpomínala na padlé při Holickém povstání věkově různorodá desítka. Vždyť i mladí a velmi mladí skauti položili své životy před 67 lety a mají samostatný pomníček v ul. Pardubická.

Nejde jen o pouhé postání s vlastními myšlenkami, ale o předávání skutečné historické paměti, o které se skauti i na svých schůzkách a výpravách zasazují. Starší předávají mladším…

Nelze se tedy divit, že i v neděli 9. září 2012 ve 14 h se na holickém židovském hřbitově skauti sešli. A to při příležitosti odhalení památníku 76 Židů (včetně skautů) z holicka zahynuvších během šoa. Přišla například Květa Hrůzová, která válku zažila jako děvčátko, ale i Jiříček Sadílek z Dětského domova, který, ačkoliv ještě vlče, si na tuto vzpomínku vyžádal u „tet“ vycházku. Skaut a silák Jirka Voborník držel téměř hodinu mísu s kamínky. Ty paní Hana Faltysová nasbírala na „Židovce“, cestě, kterou pro nacisty v r. 1943 zbudovali Židé při otrocké práci.  Kamínek je vzpomínkou, která trvá déle, než květina a tak 76 vzpomínajících vzdalo 76 ti obětem tento hold. Také za skauty se ozvalo číslo 9 a slova: “ Nedovolíme, aby jsme zapomněli ! “ Což nás 7 potvrdilo při závěrečné státní hymně skautským pozdravem.

 

                                                                                                                                 Dia