15.11.2017

Jak sbalit batoh?

… aneb zkušenosti, které usnadní cestování i život úplně všem…

 Tyto řádky vznikly na základě mnohaletých zkušeností z vícedenních puťáků pod širák, víkendových pobytů a táborů. Sami jsme jako děti prošli vlčáckým (dívky si doplní světluškovským) i skautským věkem a dobře si pamatujeme, jak pro nás bylo mnohdy nelehké vypořádat se s vlastními věcmi, zvláště s těmi, které jsme měli nabaleny do batohů „pro případ potřeby“ od rodičů… Mít přehled o vlastních věcech a umět se o ně postarat je nutné se naučit, a proto jsme sestavili tento receptář na pomoc rodičům i skautům při balení osobních zavazadel.

Hlavní zásady před odjezdem:

Při balení musí být přítomen a ruku k dílu přiložit budoucí uživatel batohu (kufru)! Jednak by měl každý vědět, jak vypadá jeho vlastní oblečení, protože téměř vždy se po akci nacházejí kusy oděvu, o které nikdo nejeví zájem, a to dokonce i tehdy, jsou-li opatřeny monogramem (poznačení osobních věcí je velmi vhodné), a také proto, že vybalený batoh na táboře se lépe balí se zkušeností ještě z domu. Vyžaduje to prostorovou představivost, sílu i trpělivost, není to však nijak nadlidský úkol.

Batoh:

Volba zavazadla je jednoduchá. Musí jít v každém případě o JEDEN BATOH. Dostatečně veliký, ovšem s ohledem na jeho nosiče. Není nic horšího, než cestovat vlakem s batohem nad sedačkami v kupé a spacákem v uličce a ještě se u toho starat o igelitku s holínkami a nezapomenout při tom všem shonu na sedadle čepici. Stejně tak je nepříjemné (zvláště při vystupování a přesunech) tahat v rukách kufr, který převažuje svojí hmotností tělo až k zemi. Záda unesou více než odkrvující se ruka, která by měla být volná – ať už k použití otevření dveří vlaku při nastupování, pomoci kamarádovi či prostému pozdravu…

Jak by zabalený batoh měl vypadat a jak by vypadat neměl:

Obsah batohu:

Hned z počátku jedno osvědčené moudro: Někdy méně znamená více! Ve snaze zabezpečit své ratolesti na 150 % přibalují rodiče mnohé záložní oblečení v podobě 200% – 500% přirážky na objemu celkové výbavy táborníka. Pro děti často bývá problémem postarat se o veliké množství věcí. Lépe se ve stanu urovnává menší množství oblečení, což přispívá k bezstarostnějšímu prožití celého tábora. Nejezdíme nikam do pralesa či na Sibiř, kde by nebylo možné po hrátkách v potoce oděvy či boty usušit. Hangár nám poslouží i jako velkoobjemová sušárna. V přírodě se při hrách a plížení v lese nějaké to ušmudlání snese. Naopak pro nástupy slouží kroj a krojové kalhoty (takové kalhoty podléhající podmínce vkusnosti – tedy ne růžové kapsáče, ale něco přírodních barev). 

Balení batohu:

Ani ten sebelepší batoh nebude moci plnit svou funkci, pokud jej nebudete umět správně sbalit. Při balení batohu se proto držte několika praktických rad, které vám zaručí, že vás po výletu nebudou bolet záda. Dospod batohu dáváme spacák a další objemné věci. Těžké vybavení by mělo být umístěno co nejblíže k zádům a při rovnání věcí do batohu střídáme stlačitelné a nestlačitelné věci. Duté věci se dají vyplnit jinými, ušetříte tak spoustu místa. Potřeby jako jsou klíče, peněženka, baterka nebo svačina by měly být lehce dostupné, proto je balíme až jako poslední. Z batohu byste neměli nechat viset žádné oblečení, nebo jiné věci, které by se mohly zachytávat. Pokud plníte i boční kapsy, měly by mít kvůli stabilitě přibližně stejný obsah. Jestliže se budete řídit těmito radami, bude váš batoh sbalen prakticky a navíc bude i esteticky vypadat.

Na návrat z tábora/akce myslete již při balení před odjezdem, protože:

1) zmiňované množství oblečení si potom budou z velké části děti balit

2) zmiňované množství oblečení si potom budou rodiče komplet prát (ono i nenošené oblečení po 14 dnech zmačkené v kufru je třeba vyprat).

 

Tipy na levné batohy:

A video na závěr: