R&R – Obrok – 4.-8.5.2011

ObRok bylo největší setkání skautů a skautek (R&R nad 15 let) v Blansku-Češkovicích, kterého se účastnilo přibližně 800 účastníků a 150 členů servistýmu.

Podmínky účasti: Před akcí bylo nutné poslat Projekt (my jsme psali o akci Peripetie), Inspiro (program pro ostatní účastníky – my připravili hlavolamy a optické klamy), vybrat a přihlásit se na Práci, Pomoc (= programový blok, práce prospěšná pro místní region, probíhala v místních subjektech, jako je nemocnice, charita, farnost, město, orgány správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras, a podobně) a Vatro (= Variabilní program , jednalo se o bloky přednášek, workshopů a dalších aktivit, každý měl možnost najít si ve Vapru program, který ho zaujme).

Před akcí jsme si ještě mohli pročíst obrknížečku, kde bylo mnoho důležitých informací. (http://www.obrok11.cz/files/obrknizecka.pdf)

První den (středa) nás čekal zahajovací ceremoniál a hudební skupiny Chaotic a Sabra Cadabra. Byla možnost jít i do tančírny nebo do čajovny nebo krčmy (ty byly otevřeny denně). Další den dopoledne nás čekalo Inspiro a odpoledne Regiony (Formou výletu po Moravském krasu a jeho okolí jsme se mohli sblížit s ostatními rovery). Večer jsme si opět mohli vybrat z několika drobnějších programů. My si vybrali divadlo Putin lyžuje. Pátek byl zaměřený na program Pomoc. My jsme si vybrali: překvapení/Speleologická skupina Tartaros

Popis dopoledne: překvapení odpoledne: kopání jeskyně Lopač v Ostově u Macochy, odklízení štěrku a kamene.
Co bylo potřeba si vzít sebou z domu? vybavení do chladu a špíny (montérky, podvlíkačky), rukavice, gumové holinky (drsnáci stačí tenisky = co nateče to vyteče) a čelovky, pracovní rukavice. I když to vypadá jako těžká práce, nakonec to byla spíš zábavná exkurze. Dopoledne nás čekala zajímavá prohlídka jeskyně Balcarka a odpoledne jsme procházeli (místy spíš lezli po kolenou nebo přeskakovali různé propasti) místa, kam se člověk běžně nepodívá.
Na večer byla připravena noční hra – Boj o ježka.

(Foto z této akce naleznete i na https://picasaweb.google.com/maty.majce/OBROK2011#)
V sobotu dopoledne odešel každý na své Vatro. My si vybrali tyto programy:

Fiška – Jana Pýchová: Skautem v zahraničí , O Lékařích bez hranic
Máťa – Matyáš Majce: Friss –B, Deskovky – Albi
Tasmík – Michaela Formánková: Fotografie, O Lékařích bez hranic
Emco – Martina Černá: Amnesty international, O Lékařích bez hranic
MarŤa – Martina Formánková : Film a střih aneb jak NEtočit „Home Video“, Friss -B
Kameníček – Michal Beran: Fotografie , O Lékařích bez hranic
Odpoledne se skoro všichni účastníci zapojili do velké hry – stali jsme se osadníky a budovali jsme základnu v neznámých končinách.
Poslední den, ještě před odjezdem jsme všichni společně vytvořili obří nápis OBROK11. A nakonec můžeme říct, že letošní moto se vydařilo.

  • Obohatí a osmělí
  • Budí a motivuje
  • Rozvíjí
  • Odtrhne od všedních dnů
  • Kontaktuje a kamárád