Středisková výprava do Chocně – 21.-23.10.2011

21.-23.10. se světlušky a vlčata vydali na víkend do skautských kluboven v Chocni. V pátek večer se děti od chůvy dozvěděly o strašlivém osudu mladého prince: V jedné daleké zemi vládl mocný, ale nerozumný panovník. Svým hloupým a špatným chováním velmi urazil samotného krále zvířat. Ten ho několikrát varoval, ale marně. Nakonec se ve velkém hněvu rozhodl nenapravitelného krále potrestat tím nejhorším způsobem – jeho právě narozený syn bude pykat za chyby svého otce.

            Král zvířat vzal malého prince a rozdělil jeho duši na dvě shodné části. První polovinu jeho duše proměnil v orla bělohlavého a druhou polovinu ve výra velkého. Jedna část prince měla poznat život zvířat ve dne a druhá měla žít nočním životem. Odpočinout si a spát, však mohl jen jedenkrát za čtyři týdny, právě když byl měsíc v úplňku.V tento den se opět proměnil v člověka a vyčerpaný usínal v náručí své matky.

V celém království dlouhé roky věřili, že malý princ dávno zemřel. Král se pokusil začas svého syna zachránit, ale přišel při tom o život.

Celou pravdu znala jen královna a princova chůva. Jednou to tajemství svěřila své vnučce v naději, že princi pomůže. Dívka se velmi podivila, jaké neštěstí postihlo královskou rodinu. Byla si ale jistá, že udělá cokoli pro jeho záchranu. Když se princ dozvěděl o odvážné dívce, rozhodl se jí doprovázet a chránit na každém kroku. Ta se nejdřív vydala za starou vědmou, která žila nedaleko v království a chtěla ji poprosit o radu.

     Stařena udělala lektvar, do kterého vhodila půlnoční květinu, a pronesla kouzelné zaříkání. Najednou se objevil dým s velkýma očima a řekl dívce, co má dělat, aby zachránila prince :

1) musí být statečná

2) musí překonat odpor

3) musí být hodně chytrá.

V prvním úkole děti překonávaly svůj strach.Chodily po dvojicích či samostatně po svíčkách kolem hřbitovní zdi.Ve druhém musely vytáhnout ze třech kotlíků naplněných různými humusy lidské oči a skleněnky. Ve třetím úkole na ně čekala stezka plná hádanek.

Dětem se podařilo zachránit prince a království zase bylo šťastné.

                         Emco 

fotky zde: http://holice.rajce.idnes.cz/Vyprava_do_Chocne_-_rijen_2011/