R&R – Mikulášský víkend MiQuik – 2.-4.12.2011

„Během prvního prosincového víkendu proběhl v Praze Mikulášský víkend (http://www.skaut.cz/mikulas/). Akce je v podstatě kulturně zaměřená, setkáte se s uměním vytvořeným skauty, přednáškami se skautskou i jinou tématikou, různými filmy a ještě si k tomu můžete zaplesat na Tanečním večeru. Ve skutečnosti jde však zejména o to, setkat se se skauty z celé republiky.
Osobně jsem na mnoha akcích zatím nebyla, neznám proto příliš lidí, které byhc mohla potkávat, rozhodla jsem se tedy jet na akci jako člen servistýmu. Tato pozice byla podle mého názoru naprosot super, protože nejen, že jsem mohla pomoci organizátorům a být trochu užitečná, ale setkala jsem se i se spoustou zajímavých lidí z řad organizátorů a viděla jsem vše tak trochu z jiného úhlu pohledu.
V pátek jsem se vypravila na komponovaný večer, kde proběhla diskuze se spisovatelem a skautem Jiřím Stránským v rámci projektu Skautské století (http://www.skautskestoleti.cz/). Jde o velmi zajímavého a charismatického člověka, který skutečně má světu, co říct. A když už se rozpovídá, rozhodně se nikdo nenudí, jeho příběhy jsou často velmi silné, podané však s humorem autorovi vlastním. Následovalo vystoupení improvizované skautské kapely, jejímiž členy byli zejmény vítězové minulých ročníků Polibku múzy, což byla souběžně probíhající část Mikulášského víkendu.
V sobotu se odehrála hlavní část celého víkendu – Mikulášský seminář. I letos bylo na programu mnoho přednášek, já se dostala na dvě a z nich mě opravdu zaujala přednášky Dobrovolnictví na cestách domů od Martiny Špinkové. Jde v podstatě o organnizaci, která pomáhá umírajícím a jejich blízkým s péčí o ně. Myslím, že jde o důležité téma, které bohužel společnost většinu času dost přehlíží, přestože jde o přirozený běh života.
A sobotní večer byl ve stylu hudby a tance, kdy se organizátoři pokouší vyjít vstříc, co možná nejširšímu publiku a najdete zde rovnou dva sály. V prvním sále si užijete klasického tance spolu s předtančením a ve druhém moderní, spíš diskotékovou hudbu. Já se svou spíše konzervativní povahou jsem strávila večer v rytmu klasiky a jsem za to moc ráda, večer jsem si moc užila, zejména díky několika skvělým a sympatickým taenčíkům
Na neděli zbylo ještě promítání filmů, kterého jsme se však již nezúčastnila, ale jistě to bylo super.
Jsem vážně ráda, že jsem se mohla Miquiku zúčastnit a můžu ho všem jen a jen doporučit!

Marťa F.