Skautská vánoční besídka – 18.12.2011

Naše tradiční skautská besídka proběhla v tomto roce ve zvláštní den. Nebylo to plánované, že ten den bude zvláštní. Ale stalo se.

18. prosince, kdy jsme se sešli k předání radosti z Vánoc, přišel smutek v podobě úmrtí bývalého prezidenta a skauta Václava Havla.

Pana Havla jsme uctili jeho citací:

„Rád vzpomínám na dobu, kdy jsem se svým skautským oddílem také sjížděl řeky a prožíval podobná dobrodružství jako vy. Vím, co vše pro vás skauting znamená, a raduji se z toho, že jeho myšlenky jsou stále aktuální a oslovují mladé lidi.“

„Skrze pestrý program, který skauting nabízí, získáváte dobré návyky pro život ve společnosti a svou další činností jí prokazujete nezištnou službu. Naše země takové občany potřebuje.“

A poté již přenechali prostor dětem a roverům, kteří letošní besídku organizovali. Na jevišti se tak vystřídali vlčata s písničkou Kozel a s písničkou Tři čuníci (v roztomilých kostýmech). Světlušky v podobě pohádky o líném vodníkovi a mladší skautky jako černé tanečnice. Skauti nám zase dovolili zavzpomínat na školní lavice a všechny lumpárny, které se učitelům dají provést. Celou besídkou provázeli skauti z Drsné roty a některé jejich úvody byly opravdu odvážné. Například kluci jako baletky si vysloužili moc pěknou fotku do alba. Na závěr jsme byli ještě poučeni sporem o jablko a už byl čas na zpívání koled. Bohužel se to neobešlo bez chybičky, kdy nepřipravená Jánoš utíkala z jeviště. Musím napsat, že to nebylo její vinou. Organizátoři jí zapomněli říci, že od ní potřebují doprovodit zpěv koled na kytaru. Situaci jsem zachraňovala já, avšak neubránila jsem se pocitu, že besídka nevyzněla tak od srdce, jak jsme si všichni přáli.

Ještě nám zbývá se omluvit za velké nedopatření. Nepuštění prezentace fotek z tábora dětí je téměř neomluvitelné a moc nás mrzí. Jistě se s ní v nejbližších dnech setkáte na svých DVD.

Šuperka