Historie holického skautingu a velká hra

Píše se rok 1920. Začínají 20. léta, období prosperity a vzpamatovávání se po 1. světové válce.  Tento rok v Německu vzniká firma Haribo, ženy ve Spojených státech získávají volební právo a Tirana se stává hlavním městem Albánie. Ten samý rok se koná první skautské jamboree (celosvětové setkání skautů) v Olympia Hall v Londýně, kterého se účastní více než 8 000 skautů ze všech koutů světa. V Československu je podruhé jako hlava státu zvolen T. G. Masaryk a na Letné se pořádá se už VII. Všesokolský slet.  Město Holice je ve 20. letech známé obuvnickým průmyslem a postupně dochází k jeho rozkvětu.
A tento samý rok zde vzniká ještě jedna velká věc, zdejší učitel Záboj Štrunc zakládá v létě 1920 první skautský holický oddíl. Zpočátku se jednalo pouze o chlapecký oddíl o několika členech, který se scházel pod hlavičkou jiného tělocvičného spolku. 

Postupně si holický skauting s odkazem na celorepublikový skauting prošel třemi zákazy činnosti, velkými pády, i vzestupy. A letos, v roce 2020, slavíme 100 let od jeho založení. Pojďme společně zavzpomínat na různé velké milníky, která nás za tu dobu potkali. Pojďme si společně užít celoroční hru pro všechny skauty, skautky, rodiče, kamarády a další, které toto téma zajímá.


LEDEN

A nyní už nápověda k lednovému místu. Jak už víte, v roce 1920 sice vznikl první holický skautský oddíl, nýbrž byl aktivní pod hlavičkou jiné organizace, která v našem státě funguje již od roku 1862 a kterou založili p. Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. A vaším úkolem je vyfotit se u holické budovy, kde se tento tělovýchovný spolek dodnes schází. 


ÚNOR

Jak jistě víte, skauting v Holicích funguje již od roku 1920. Ale nyní se přesuneme do roku 1932. Do této doby byl holický skauting čistě mužskou záležitostí, v jeho vedení se vystřídali Karel Pumr, Hubert Novotný, Ladislav Lebeda, spisovatel Vojtěch Cach a další. Tento rok ale vzniká v našem městě i první dívčí oddíl, který zakládá Růžena Rutterová. V těchto letech je na vzestupu také chlapecký oddíl, takže zde vzniká již samostatné skautské středisko. Nezaměřuje se pouze na svoji činnost, ale dává své síly na pomoc i veřejnosti.

Z mladých kluků a holek se stávají odvážní muži a ženy, co se nebojí pomoc, kde je třeba, dělají dobré skutky a ctí své heslo: “Buď připraven.” Mnoho z nich studovalo ve stejné holické škole. Poznáte, o jakou budovu se jedná? Pošlete nám její aktuální fotku i s vámi. A zkuste v únoru dodržet skautský rozkaz “Alespoň jeden dobrý skutek denně.”


BŘEZEN

V únorovém dílu putování za naší historií jsme zjistili, že samostatné holické středisko tu vzniklo v roce 1932 a zároveň zde začal fungovat holčičí oddíl. Místní skauti jsou v těchto letech hlavně prospěšní veřejnosti. Podařilo se vám v únoru plnit skautský příkaz: “Vykonej alespoň jeden dobrý skutek denně.”?

Nyní se přesuneme o pár let později. Po obsazení ČSR Němci se činnost Junáka oživuje, především díky zániku jiných organizací. Vzniká tak oddíl v Rovni a Vysokém Chvojně. V roce 1939 odjíždějí zdejší skauti na tábor do Dobrého v Orlických horách, kterého se kromě nich účastní i skauti z Třebechovic pod Orebem. Klubovna je v těchto letech u Tučků a vaším úkolem je vyfotit se tam, kde tato klubovna v 30. letech byla.

Napovíme vám, že se jednalo o budovu na náměstí, kde ještě před 15 lety bývalo papírnictví a hračkárna, dneska tam koupíte něco dobrého na zub. Malá historická fotka už je možná zbytečná, ne? 🙂


DUBEN

Jak víte z minulých putování historií našeho skautingu, v 30. letech se nám tu velmi daří, skautuje se i v okolních vesnicích, pomáhá se veřejnosti, jezdí na tábory. Celoplošně se této éře říká “zlatý věk českého skautingu”, v celém Československu je cca 65 000 členů (což je přibližně stejně jako letos).

Mimo to se holičtí starší skauti aktivně věnují hudbě, zakládají skautský jazzový klub „ŠUMATO“, který se schází každou neděli. Společně nacvičí i několik vystoupení pro veřejnost v restauraci, která v Holicích ještě stále funguje a u které budete mít za úkol se vyfotit.

Bohužel ale přichází pro české skauty první temná doba, nastupuje 2. světová válka, mnozí skauti se zapojují do protinacistického odboje. 11. července 1940 nazýváme “černým dnem Junáka”, kdy gestapo (tajná německá policie) vtrhává do některých českých táborů a rozhání je (holické skauty to bohudík nepotkalo). Činnost Junáka je násilně utnuta, když 28. října 1940 K. H. Frank nařizuje jeho rozpuštění a odevzdání veškerého majetku. To se týkalo nejen kluboven a táborového vybavení, ale i vlajek, kronik… Bohudík se toto některým skautům podařilo tajně uchovat a během války se schází pod jinými organizacemi.  Ale více o válečné době příští měsíc.

V dubnu máte za úkol se vyfotit u restaurace, kde se scházel skautský jazzový klub “ŠUMATO”. Nachází se už mnoho let na velké křižovatce dvou ulic, které nesou jména po velkých městech, kam vedou. A zároveň se u této restaurace nachází velmi starý památný dub letní a je zde i venkovní letní posezení. Více už snad napovídat nemusíme 🙂


KVĚTEN

Jak jste se minule dozvěděli, druhá světová válka pro skauty znamenala zákaz činnosti. Některé české oddíly přecházejí do ilegality nebo fungují pod jinými organizacemi (dorost Klubů českých turistů, Dělnické tělovýchovné jednoty, Foglarovy kluby Mladého hlasatele…). Mnoho českých činovníků /vedoucích bylo vězněno a zavlečno do koncentračních táborů, během války celkem zahynulo cca 600 skautů. K obnově Junáka došlo až během květnového pražského povstání v roce 1945, kdy se Junáci zapojovali jako poslíčci a ošetřovatelé.

V této nelehké válečné době v Holicích fungovala ilegální skautská skupina vedená br. Josefem Sedlákem. Ta byla napojena na městský odboj. Zabývala se ukrýváním zajatců na útěku, dopravou jídla, ošacení, zpravodajskou činností a jiného zásobování brigádě Mistra Jana Husi… 

Během povstání v květnu 1945 padlo v boji s okupanty 6 zdejších skautů – Jaroslav Novák, Milan Odstrčil, Ota Navrátil, Karel Kantner a Ladislav Jedlička. Jejich boj za svobodu připomíná pomníček na samém konci Pardubické ulice.

A vaším úkolem není nic jiného než se vyfotit u tohoto pomníčku. Když už tam půjdete, můžete donést a zapálit svíčku či jinak uctít památku padlých bratrů. Uvítáme fotku ve skautském šátku či s pozdravem. 


ČERVEN

V květnovém díle naší hry jsme se zastavili u činnosti nejen holických junáků během 2. světové války, která probíhala v ilegalitě. Při květnovém povstání v našem městě padlo několik skautů, jejichž oběď připomíná pomníček na Pardubické ulici.

Mimo to v této době byl v našem státu velmi rozšířen i Židovský skauting, mnoho z jejich řad bojovalo v zahraničních armádách, pracovalo v odboji a umírali v koncentračních táborech.

Tato část historie je mezi skauty málo známá a málo probádaná, přesto je velmi zajímavá a přínosná. Pro zájemce určitě doporučujeme tento text  a příběhy padlých holických skautů.

V tomto díle naší hry se vrátíme ještě o pár let zpět, do válečného roku 1942. Na svatého Mikuláše 6. prosince tohoto roku se několik židovských dětí vydalo na holické nádraží, kde nastoupily do vlaku z Pardubic a odjely společně s další tisícovkou Židů do Terezína. Většina z nich se už nikdy nevrátila… 

Ve vlaku byla i tehdy 12 letá židovská skautka Hana Sternlichtová-Neumannová, která přežila pobyt v Terezíně, následně i Osvětimi  a Mauthausenu. Dnes jí je 90 let a žije v Izraeli. Hanka je čestnou občankou města Holic, kde před dvěma lety pokřtila svou knihu Svobodná, volná (tuto zajímavou knihu je možné si zapůjčit ve skautské klubovně)

A vaším úkolem je vyfotit na holickém židovském hřbitově, který se nachází za hřbitovem klasikým.


ČERVENEC + SRPEN 

Před prázdninami jsme v našem putování historií nejen holického skautingu skončili ve válečné době. Junák začal v roce 1945 fungovat  už během Pražského povstání, a to jako pomocníci – poslíčci, ošetřovatelé, členové Zpravodajské brigády.  V tomto roce Junák díky vybudované reputaci “přichází do módy”. Počet členů dosahuje až 250 000 (pro posouzení – aktuálně máme cca 68 000 členů).

V roce 1946 je v Praze na Strahově první ročník celostátního kola Svojsíkova závodu, největšího závodu, který funguje doteď. Ve stejný rok je na počest popravených ostravských skautů založena mohyla na Ivančeně. O rok později, v roce 1947 probíhá velké světové jamboree míru ve Francii, s doposud největší českou účastí v historii (cca 500 českých skautů). 

V této době ale postupně roste moc Komunistické strany Československa (KSČ) a Junák je tlačen ke vstupu do Svazu české mládeže (SČM). V řadách Junáka je mnoho vedoucích, sympatizujících s komunisty, kteří sepisují tzv. Junácký manifest vyzývající k přestavbě Junáka v duchu socialismu. 

Po Vítězném únoru v roce 1948, kdy KSČ přebírá moc ve státě, dochází k přepadu skautského ústředí od komunistických skautů, rezignaci náčelníka Rudolfa Plajnera a postupné čistce činovníků nesouhlasících s komunistickou výchovou. Rok poté, 1949, vzniká Pionýrská organizace a v roce 1951 formálně zaniká Junák a jeho majetek přebírá Československý svaz mládeže a Pionýr.

I v této době, mezi lety 1945 – 1950 je holické skautské středisko aktivní – vydává svůj vlastní časopis, pořádá výstavu ke 25. výročí založení a též se účastní prací na úpravě městského parku a místa po vypálené radnici. Skauti a skautky jsou úspěšní na závodech skautských hlídek v Dašicích, kde získávají chlapci i děvčata prvních pět míst.

Během roku 1946 probíhal nábor nových členů a také aktivní vzdělávání skautských vedoucí. Díky úsilí bylo možné uspořádat tři tábory, na kterých se vystřídalo na 100 dětí. Také vzniká dvaceti čtyř členná Junácká kapela, která pod vedením kapelníka Jana Holuba úspěšně účinkuje nejen po Holicích. Styky zdejších skautů se neomezují pouze na blízké okolí, ale kontakty se udržují i s kanadskou rozhlasovou společností. Díky nedostatečně velkému prostoru ke schůzkám, připravuje středisko stavbu nových kluboven. Podle plánů mají vzniknout v obnoveném parku na Roveň. Nedostatek stavebního materiálu je řešen tak, že skauti pořádají brigády v místní cihelně a sami si vyrábí cihly na nový skautský domov. Toto úsilí však bylo bohužel zbytečné, protože roku 1950 je oznámena likvidace Junáka…

A vašim úkolem je vyfotit se v místě, kde až do roku 1945 stávala radnice. Když to nezjistíte, vyfoťte se u makety této vypálené radnice, která se nachází před obecním úřadem.


ZÁŘÍ

Od roku 1948 Junák de facto přestává fungovat, někteří skauti prchají do německého exilu a organizují skauty v tamních uprchlických táborech.
Když je tedy 1.1.1951 vyhlášena likvidace Junáku a jeho majetek převeden do Pionýra, řada skautských oddílů (např. Foglarova Dvojka) již pracuje pod krytím různých spolků. Některé oddíly přestoupili pod hlavičku Pionýra, mnozí to ale odmítli a oddíly rozpustili, nebo se scházeli tajně.

Většina skautů byla za svou činnost v Junáku pronásledována; někteří se zapojili do protikomunistického odboje. Skauti ze Železného Brodu byli při přípravě ozbrojeného odporu v Jizerských horách zmasakrováni komunistickou policií. Několik stovek skautů bylo odsouzeno k odnětí svobody, často do krutých pracovních táborů, devět bylo popraveno. Skupina kolem manželů Skálových zapojila řadu pražských skautů do přípravy Prokešova puče (neúspěšný pokus o státní převrat), kde měli působit jako spojky. Zmínění byli potrestáni dlouhým odnětím svobody, většina zapojených však unikla bez trestu, neboť se jim podařilo domluvit se morseovkou na společné výpovědi a přesvědčit vyšetřovatele, že pouze plánovali skautskou hru po městě. Političtí vězni vytvářeli skautské družiny i v pracovních táborech, řada z nich v silně improvizovaných podmínkách složila i skautský slib.

Od šedesátých let dochází k postupnému uvolňování poměrů a polevuje strach ve společnosti. Pionýr se částečně liberalizuje a vyzývá skauty k činnosti v rámci vlastní organizace. Od roku 1968 začíná bouřlivá obnova “zdola” činností oddílů a středisek,na pohřbu starosty Junáka Bohuslava Řeháka se scházejí skauti v kroji, zní skautský hymna. Začínají vycházet skautské časopisy, vznikají nové oddíly, v létě 1968 -1970 běží letní kurzy a tábory. Situace v Junáku a ve státu je složitá, velká část činovníků jsou členy KSČ, vedení přijmá socialistickou ideologii a v říjnu 1970 je schváleno další ukončení Junáka a tím končí nejkratší (dvouletá) éra naší organizace a nastává třetí dlouhá pauza až do roku 1989.

A co se v letech 1968 – 1970 dělo v Holicích? V dubnu 1968 se konají volby do řídících funkcí ve středisku. Pod holické středisko tehdy spadaly oddíly z Borohrádku, Horního Jelení, Ostřetína, Dašic a Vysokého Chvojna. V samotných Holicích pak bylo 170 členů. Skauti dostali přiděleno tábořiště s chatou v lesích za Velinami, které se ovšem muselo zrekonstruovat. Práce probíhaly v rychlém tempu, a tak zde bylo možné již o prázdninách 1968 uspořádat tábory. Junáci nezapomněli na staré plány s vybudováním klubovny v parku. Získali dokonce i potřebný pozemek a plánovali si svépomocí klubovny postavit. To ovšem opět skončilo neúspěchem, protože v roce 1970 byl Junák díky politické situaci rozpuštěn.

V září vyražte do Kulturního domu v Holicích a prohlídněte si skautskou výstavu, která tu celý měsíc bude otevřena. Vyfoťte se pak u panelu/fotek, která se věnuje právě době 1968-1970. POZOR – výstava je v KD od 5.9. do KONCE ŘÍJNA!


ŘÍJEN

V minulém díle hry jsme skončili v roce 1970, kdy byl Junák potřetí,

a doufejme naposled, rozpuštěn. Trvala dlouhá éra, kdy mnoho skautských oddílů funguje pod hlavičkou Pionýrů, Mladých požárníků, Českého červeného kříže, Svazarmu a dalších V této době se konají ilegální skautské srazy, výstupy na mohylu Ivančenu, vzniká exilový skauting, který například v roce 1983 pořádá první československé exilové jamboree v německém Glattu.

V roce 1989 v české společnosti roste vzdor vůči režimu, přidává se k němu silná ilegální skautská skupina, který vydává samizdatový časopis ČIN a připravuje obnovu Junáka. Ke třetímu obnovení došlo po sametové revoluci 17. listopadu 1989. V průběhu prosince a ledna následujícího roku většina středisek obnovuje svou činnost, jsou schváleny nové Stanovy a schází se vedení Junáka. Organizace je v 90.letech velmi aktivní, vzniká mnoho nových kurzů a oddílů.

V Holicích po obnově vede středisko Milan Valenta – Pytlák, postupně v 90.letech ještě Květa Hrůzová – Hrozinka a Vladimír Štěpánek – Pirát. Začátek 90.let je ale pro holické středisko náročnější, zájem o skauty není tak vysoký, díky velké pauze ve fungování střediska. Členská základna se tak rozrůstá pomalu, ale stále roste.

Skauti v té době jsou aktivní ve městě, pořádají tradiční Barborky, pálení čarodějnic za Kulturním domem, špačkiádu na Blažkovci, který v 90.letech získal do svého opatrování (původně se jednalo jen o stavební chatky pro dělníky při budování rybníku).

Vaším ukolem je vyfotit se na místě, kde v 90.letech stávaly klubovny. Jedná se o dnes už zrekonstruovanou tmavě červenou budovu blízko největší křižovatky v Holicích, kde už klubovny dávno nesídlí, ale je zde vinotéka. Pamětníci z těchto dob skautování si jistě vzpomenou na zahrádečku vzadu na dvorku, kde během schůzek okovávali květiny.


LISTOPAD

Procházka historií našeho střediska už je pomalu u konce. Devadesátá léta znamenaly postupný nárůst členské základny, fungují dívčí i chlapecké oddíly, či oddíl v Dolní Čermné. Vedení střediska po br. Pirátovi převzala sestra Honzík, Voříšek, Jarda, Šuperka a současná vůdkyně Kiki.

Klubovny na křižovatce jsou v roce 2007 přestěhovány ke kapličce pod budovu dětského lékaře a teprve v roce 2015 na současné místo do ulice Palackého. 

Skauti jezdí na skautské závody (a jsou zde úspěšní! Např. družina Sluníček v roce 2006 obsadila 2.místo na Exzodu), začínají pořádat tradiční akce (skautské odpoledne v září v parku – původně jako náborová akce), starají se o Blažkovec, pomáhají při sbírkách (Postavme školu v Africe, Kapka),  dělají puťáky, jezdí na vodu, vzdělávají se na kurzech. V roce 2007 jede část holických skautů do Prahy na velkou akci Šátková metropole, kde spolu s ostatními slaví 100 let světového skautingu. V roce 2008 někteří jedou do Polska na jamboree Silesia (setkání skautů z celého světa)

Aby vše nevypadalo růžově, už v této době, na přelomu století, se potýkají s problémy jako jsou nedostatečné prostory a hlavně problémy personální – hodně dětí a málo aktivních vedoucích, kteří často s odchodem na vysokou končí v oddíle. 

I přes to všechno, skauting v Holicích pořád běží. Snažíme se pro děti i dospělé připravovat zajímavý a atraktivní program, být prospěšný městu, přírodě, vlasti. Chceme dětem nabízet zážitky, které jinde nezažijí a budovat přátelství na celý život. 

A velká část našich zážitků je spojena s dvěma krásnými dřevěnými chatkami u rybníku, pod Koudeleckým kopcem A tak budeme rádi, když se tam vydáte, pokocháte se podzimem a vyfotíte se.


PROSINEC

A jsme u konce. Postupně jsme si spolu v průběhu celého roku okryly nemalou část naší historie. Udělejme si malé shrnutí:)
Holický skauting v roce 1920 založil místní učitel Záboj Štrunc pod hlavičkou Sokola. Již od počátku byl zaměřen na pomoc městu a slabším. Ve 30.letech se do skautování v Holicích zapojují i holky, vzniká tu skautský jazzový klub ŠUMATO a období říkáme “zlatá éra skautingu.”

Jenže v roce 1939 přichází 2. světová válka,  a s ní první velký zákaz (tzv. Černý den Junáka – rok 1940, násilné rozehnání táborů). Obnova nastává až po květnovém povstání v roce 1945, při kterém padlo i několik holických skautů, jejichž památku připomíná pomníček na Pardubické ulici. 

Léta 1945-1950 jsou skautsky velmi aktivní, v Holicích se plánuje stavba nové klubovny, schází se tu Junácká kapela, členská základna prudce roste. 

Bohužel ale moc ve státě přebírá KSČ a v roce 1951 Junák podruhé formálně zaniká (hodně oddílů ale funguje pod hlavičkou Pionýra či dalších organizací). Od šedesátých let dochází k uvolňování poměrů, polevuje strach ve společnosti a Junák je v letech 1968-1970 opět obnoven. Situace je ale složitá, část činovníků organizace je členy KSČ a vedení pod tlakem přijmá socialistickou ideologii. Postupně tak přichází třetí, poslední zákaz, který trval až do roku 1989. 

Budování nových oddílů po sametové revoluci je pomalejší než po minulých zákazech, zájem o Junák není tak velký, pravděpodobně i proto, že pauza byla velmi dlouhá (skoro 20let). Přesto se postupně podařilo nabrat nové členy, pořádat celorepubliké akce a získat organizaci opět dobré jméno.

V současné době, konec roku 2020, máme v Holicích přibližně 130 členů, ve věku mezi 5 – 95 lety. Posledních několik let i funguje družina nejmladších benjamínků (předškoláci), snažíme se připravovat program i pro starší (roverský kmen Columba sdružuje skauty a skautky nad 15 let), pořádáme skautský ples, klasické stanové tábory, skautské odpoledne, besídku, pomáháme ve městě. V roce 2020 jsme udělali velkou akci Oslavy 100let holického skautingu a byli jsme velmi šťastni, že vzhledem k epidemiologické situaci proběhla bez omezení a že jsme si ji společně pořádně užili.

Vaše poslední fotografie bude speciální 🙂 Vyfoťte se na místě, které máte vy osobně nějak se skautingem spojené, může a nemusí to být v Holicích (např. místo Vašeho skautského slibu, kluboven, cokoli, s čím máte nějakou vzpomínku…) Budeme moc rádi, když nám při odeslání fotky řeknete, v čem je pro vás místo důležité.

Prosinec je poslední měsíc, kdy Vám za fotografii zašleme nápovědu.

Kdo hru dohrál až do konce? 🙂

A zde bude listina pro ty, kteří to úspěšně dokončili:

  • Stanislav Sobola – Mafián
  • Víťa Volejník (Ďíblíci)
  • Martin Svatoň – Quert
  • Terka Formánková
  • rodiče Svatoňovi
  • Karlička Krátká (benjamínci)
  • Vanda Mrňávková – Didi (Příšerky)

Děkujeme všem za zapojení! A budeme rádi i za zpětnou vazbu, zda vám hra něco dala, něco jste se dozvěděli apod.


Dotazy – u Pinky nebo Kiki – viz Kontakty